Vem ska du kontakta?

January 24, 2019

Det händer ofta att det dyker upp inlägg om skadat vilt på sociala medier. Ibland blir det längre diskussioner om vem man bör kontakta. Informationen kan tyvärr bli allmänt förvirrande vilket resulterar i ett utdraget och onödigt lidande för det djur som skadats.

 

Vi vill därför förtydliga vad som gäller vid en kollision eller om du har uppmärksammat ett skadat vilt. Dela gärna inlägget så slipper djuren vänta på grund av diskussioner på exempelvis Facebook.
 

🔹Vid kollision med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn ring 112 och anmäl olyckan även om djuret inte är synbarligen skadat. Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen. Dina uppgifter som trafikant är mycket viktiga för att ett bra eftersök ska kunna genomföras och att ett svårt skadat djur ska slippa ett långt lidande. Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.

 

🔹Om du har uppmärksammat ett skadat eller sjukt vilt kontakta din respektive kommun. Kvällar och helger ringer du alltid 112. Om det gäller Räv eller Grävling kontakta kommunen för hjälp, om det infaller på en kväll eller helg kontakta viltvårdare, här kan dock sociala medier vara till hjälp. Polisen skickar sällan eller inte alls ut viltvårdare för dessa två arter.
Här på Värmdö går det alltid bra att kontakta kommunens viltvårdare Jesper Wall på tel. 0709 239 962 som även är volontär här på Grönskans Viltrehabilitering.

 

🔹Övrigt vilt som fåglar, igelkott, ekorrar, harar och fladdermöss. Kontakta viltrehabiliterare. Kontaktuppgifter till samtliga viltrehabiliterare i Sverige (PDF)
 

Dela gärna och vill du stödja vårt arbete
för att hjälpa skadade vilda djur

swisha till 0737392443

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Fler Blogginlägg

Vårt Värmdö 2019

July 12, 2019

1/32
Please reload

Arkiv
Please reload

Följ
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Instagram Social Ikon